X
    Categories: Bilim

Araştırmalar En Büyük Kardeşin En Zekisi Olduğunu Ortaya Çıkardı


Eğer kardeşleriniz varsa, er ya da geç, en zeki ya da en iyisinin kim olduğuyla ilgili çekişmelerin içinde kalmışsınızdır.

ADVERTISEMENT

Hala devam eden bir araştırma, bu çekişmelere bir nokta koyacak gibi görünüyor.

Edinburg Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırmaya göre, ilk doğan çocuk ailenin en zeki çocuğudur.


ADVERTISEMENT
Araştırma, ilk doğan çocuğun, ebeveynlerinden daha fazla zihinsel teşvik almaları nedeniyle rakipsiz akıl yürütme yetenekleri olduğunu söylüyor.

İlk doğanlar, düşünme yeteneklerini geliştiren ödevlerde ailelerinden daha fazla yardım alıyorlar.

Edinburgh Üniversitesi, Sidney Üniversitesi ve Analiz Grubu’ndan yapılan araştırma sonuçları toplandı. Çalışmaları, doğum öncesinden 14 yaşına kadar yaklaşık 5.000 çocuğu içermektedir.

ADVERTISEMENT

 

Bu araştırmalarda çocuk davranışlarını farklı yöntemler kullanarak değerlendirdiler. Ayrıca ailenin ekolojik bileşenlerini ve finansal koşullarını da değerlendirmeye dahil ettiler.

ADVERTISEMENT

Bu verilere göre, ilk hamile kalınan çocuğun diğer kardeşlerinden daha yüksek IQ’lara sahip olduğu gözlendi. Diğer kardeşlerinden önce dünyaya gelen çocuklar, daha sonraki yaşamlarında kardeşlerinden daha iyi maaşlı işlere sahip olacaklar.

ADVERTISEMENT

 

Araştırmacılar, ebeveynlerin sonraki çocuklar doğdukça davranışlarını değiştirdiğini fark etti. Küçük kardeşlere daha az zihinsel teşvik sağlanıyor; ayrıca çocukla okuma, el sanatları ve bir müzik aleti çalma gibi aktivitelerde de azalma görüldü.

ADVERTISEMENT
Anneler ayrıca, daha sonra doğmuş çocukların hamileliği sırasında sigara içmek gibi riskleri daha fazla alıyorlar.

ADVERTISEMENT

Stanford Üniversitesinin araştırmasına göre:

 

“Daha sonra doğan çocuklar, kardeşlerine göre daha az olgun konuşmalarına maruz kalıyorlar.point 141 | Bu, onların zeka gerektiren testlerde performanslarını etkileyebilir.point 207 |
ADVERTISEMENT

Üstelik, konuşma dili daha fazla çocuk aileye dahil oldukça giderek daha az olgunluk göstermektedir.point 92 | Bu aynı zamanda daha büyük ailelerdeki çocukların daha düşük IQ puanlarına sahip olduklarını ortaya koyuyor.point 197 |

point 200 |
İlk çocuk olmak, tüm özelliklere sahip olmak anlamına da gelmiyor.point 362 |
ADVERTISEMENT

Kısa süre önce yayınlanan bir raporda, sağgörü sahibi olamama şansının en küçük kardeşle kıyaslandığında en büyük kardeş için yüzde 20 daha fazla olduğu tespit edildi.point 167 | Bu yüzden kimin daha iyi olduğuna daha sağgörülü bir bakış açısıyla bakabilecek kişinin de küçük kardeş olduğu ortaya çıkıyor.point 295 |

ADVERTISEMENT

Sizin de kardeşleriniz varsa bu konuda fikirleriniz nedir?  Yorumlarda bize ne düşündüğünüzü söyleyin ve daha fazla içerik için bunu Facebook’ta paylaşmayı unutmayın!point 167 | 1